top of page

Buster Magnum 2011 med Yamaha F225 BETX

Uppdaterat: 14 mars 2024

Som den båtentusiast man är vill jag som alltid försöka att med enklare medel optimera prestandan på våra båtar. I detta fall är objektet en Buster Magnum med en Yamaha F225 som jag har testat med fyra olika stålpropellrar. Den är bra anpassad för stora som små familjer och har en trygg gång i sjön, utan alltför mycket stänk upp i båten vid lite krabb sjö.


Buster Magnum vid Stora Nassa
Buster Magnum

Som standard sitter en stålpropeller som Yamaha kallar "Black Steel". En allroundpropeller som fungerar ok och som gemene man utan båtintresse skulle acceptera utan notis. Men för en båtnörd duger den knappast, eller..?! Som alternativ i detta test så valde jag att prova tre andra stålpropellrar, två ur Yamahas eget sortiment som heter Yamaha Saltwater Series II (med olika stigning) och en av märket Michigan Propellers som heter Ballistic XHS.


För att snabbt djupdyka i förutsättningarna för detta test så är båten av årsmodell 2011, vilket innebär den senaste Buster Magnum modellen med förlängd badbrygga och med steglister som tidigare årsmodeller också har. Dessa tog man bort 2012 och på senare årsmodeller pga att man ansåg att det bla förelåg en viss risk att båtarna i hög fart vid ex sidosjö började vobbla samt att man utan steglister fick en ngt mjukare gång. Fartskillnaden är ca två knop vilket inte är en markant skillnad, men det märks att båten går något tyngre i vattnet. Personligen anser jag att det är en miss att man tog bort steglisterna med tanke på den ökade bränsleförbrukning som biverkning. Det ligger inte riktigt i tiden... Vidare så är båten bottenmålad vilket eventuellt drar ned på farten ngt, uppskattningsvis 0,5 - 1 knop beroende på bottenfärg och hur bra det är gjort. Akterkapellet är uppfällt vilket kanske ökar luftmotståndet ngt och båten är tämligen lätt lastad med halvfylld bränsletank. Motorn en Yamaha F225 BETX (monterad i fjärde hålet) som är den äldre generationen, idag heter de F225 FETX och har större cylindervolym samt elektroniska reglage. Fartskillnaden mellan dessa modeller är ca 0,5 knop plus minus några tiondelar till den nya generationens favör.

Så till testresultaten;


Vindförhållanden: 2-3 m/sek

Signifikant våghöjd: < 0,2 m

Lufttemperatur: 6-7 degrees Celsius

Havstemperatur: 2 grader Celcius

 


Propeller 1: Yamaha Black Steel, 13 3/8 x 23 M


  • Toppfart: 49,0 knop vid 6000 rpm

  • Acceleration: 0-40 knop, 11 sek

  • Fart vid 3500 rpm, 25,5 knop


För- och nackdelar: I mitt tycke saknar denna propeller positiva egenskaper jämfört med övriga propellrar i detta test pga att den har för hög slip (dvs slirar), vilket medför begränsat fäste när man trimmar ut motorn eller gör skarpa svängar. Marschfarten är lägst jämfört med övriga vilket medför högst bränsleförbrukning...

Betyg (1-10): 4

 


Propeller 2: Yamaha Saltwater Series II, 14 3/4 x 23 T


  • Toppfart: 50,5 knop vid 5700 rpm

  • Acceleration: 0-40 knop, 11 sek

  • Fart vid 3500 rpm, 29,0 knop


För- och nackdelar: Bra grepp, högst toppfart, lägsta bränsleförbrukningen samt mjuka växlingar tack vare Yamahas SDS System. Acceleration är helt ok men motorn når inte ett tillräckligt högt toppvarv vid tyngre belastning. Detta innebär att man inte får ut full effekt ur motorn och dessutom så blir belastningen högre på motorns delar vilket leder till ett ökat slitage. Således minskar motorns livslängd.

Betyg (1-10): 6,5

 


Propeller 3: Ballistic XHS, 14 3/8 x 21


  • Toppfart: 49,3 knop vid 6100 rpm

  • Acceleration: 0-40 knop, 9 sek

  • Fart vid 3500 rpm, 27,5 knop


För- och nackdelar: Bra acceleration och hyfsad fart men har lite för dåligt grepp vilket gör den känslig när man trimmar ut motorn. Trimmar man in ngt vid maxfart så blir varvtalet 6000 rpm och farten sjunker marginellt. Min erfarenhet av motsvarande test på många tidigare båtar har ofta påvisat att Ballistic-propellrarna har den högsta toppfarten. Dock inte denna gång vilket gjorde mig lite förvånad. En sak som bör påpekas är att man inte exakt vet vilken stigning en propeller har bara för att det står ex 21" stigning. Den Ballistic propeller som jag testade mätte Propellertim upp till 21,5" stigning...

Betyg (1-10): 6

 


Propeller 4: Yamaha Saltwater Series II, 15 x 21 T


  • Toppfart: 49,8 knop vid 6000 rpm

  • Acceleration: 0-40 knop, 8 sek

  • Fart vid 3500 rpm, 28,5 knop


För- och nackdelar: Bäst acceleration, bra grepp och mjuka växlingar (även denna propeller har SDS). Med denna propeller kan man trimma ut motorn ordentligt utan att den släpper. Näst bäst toppfart och likaså marschfart.

Betyg (1-10): 8,5

 


Slutsats:


Osökt ställer man sig då frågan om det är värt att satsa på en annan propeller?! Ser man till bränsleförbrukningen så sjunker den med över 0,1 l/nm vilket blir några tusenlappar per säsong för den som använder båten aktivt. Då betalar sig ett byte på ett par år. Sedan måste man fråga sig hur man tänker använda sig av båten? Är det vattensporter som gäller är acceleration mer prioriterat än toppfart. En hög toppfart är i ärlighetens namn för dessa nöjesbåtar ganska ointressant med tanke på att man i så låg utsträckning använder sig utav att pressa båten till det yttersta. Jag valde efter många timmars utvärdering (och betydligt fler liter bensin) att den bästa kompromissen för våra behov var Yamahas Saltwater med 21" stigning. Skulle båten endast ha använts med lättare belastning kunde Yamahas Saltwater med 23" varit ett bra alternativ, men acceleration blir då avsevärt sämre.

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
  • White Facebook Icon
  • White Twitter Icon
  • White YouTube Icon
  • White Pinterest Icon
  • White Instagram Icon

PRENUMERERA FÖR ATT HÅLLA ER UPPDATERADE

Tack! Vårt nyhetsbrev kommer en gång i månaden.

bottom of page