Propellertest till Yamarin 64 BR
- Lars Liljeholm
- 16 jan. 2024
- 5 min läsning
Uppdaterat: 31 jan. 2024
Nu var det då dags igen..! Till min stora glädje har vi skaffat en ny båt, vilken jag givetvis måste laborera lite med. Objektet i fråga är en ny Yamarin 64 BR Cross med en Yamaha F150 DETX.

Varför valde vi denna båt i stället för den Buster Magnum som vi hade tidigare? En anledning är den betydligt bättre disponerade aktersoffan som antingen är U-formad eller i L-formad i och med att en sektion är uppvikbar. På så vis får man 3 små bänkar där ex våra 3 barn kan sova en stund på väg hem efter en dag på sjön som avslutats på en trevlig skärgårdsrestaurang. En annan anledning är att den är något mindre och passar bättre att ha på trailer efter bilen, då vi emellanåt väljer att ta med båten till västkusten. Viktskillnaden är inte mer än cirka 100 kg gentemot Bustern, men den är en knapp meter kortare vilket underlättar vid manövrering på parkeringsplatserna. Sjöegenskaperna upplever jag inte som så mkt sämre än Bustern konstigt nog. Yamarin gör skrov som har bra lyft och är lättdrivna utan att för den saken skull få skrov som "stampar" i lite vågor. En annan fördel är att skrovet är avsevärt mkt tystare än Busterns som ger ifrån sig mkt skrovljud. Prestandamässigt är det klart att man ibland saknar de 75 hk extra som tidigare fanns att tillgå... å andra sidan är inte Yamaha F225 BETX ett under av kraft jämfört med ex Evinrudes E-tec och skillnaden i acceleration mellan Buster Magnum och Yamarin 64 Cross är förvånande nog inte så särskilt stor. Däremot kan jag uppleva att Yamarinen tål högre motoreffekt än de tillåtna 150 hk. I maxfart upplevs den som helt odramatisk och att den kan hanteras av vem som helst.
Personligen anser jag att det skall krävas lite av föraren när det går fort och att båten skall gå på gränsen utan att för den sakens skull vara riskabel. Förmodligen skulle en 200 hk fungera men att den sannolikt blir känslig med vobblingstendenser till följd vilket man som båttillverkare vill undvika.
Förutsättningarna för detta test är att båt & motor av årsmodell 2017, båten är ej bottenmålad, akterkapellet är nedfällt och båten är lätt lastad med halvfylld bränsletank. Motorn är monterad i tredje hålet. Från början var den hissad max, dvs i fjärde hålet men farten blev tyvärr inte högre utan snarare ngt lägre och dessutom var den känslig för kavitation i svängarna. I detta test har jag inte mätt accelerationstiderna som jag gjorde i föregående, men skriver ändå en kommentar om hur jag upplever respektive propellers egenskaper gällande detta.
Så till testresultaten;
Vindförhållanden: 4-5 m/sek
Signifikant våghöjd: < 0,2 m
Lufttemperatur: 16-18 grader Celsius
Havstemperatur: 14 grader Celcius
PROPELLER 1: Solas Rubex HR3, 14 3/4 X 18
Toppfart: 43,7 knop vid 6100 rpm
Fart vid 3500 rpm, 23,5 knop
För- och nackdelar: Solas propellern har hög diameter vilket märks på att den har bra grepp och bra acceleration. Den har lägst stigning av samtliga propellrar i testgruppen vilket givetvis påverkar accelerationen positivt. Marschfarten blir således lägst jämfört med övriga vilket medför högst bränsleförbrukning… 18" stigning är på gränsen då toppvarvet blir 6100 rpm och att man precis når varvtalsbegränsaren, är man däremot några fler i båten så är detta inte ett problem. Skulle jag bara hålla på med vattensporter så är denna propeller ett bra val. En nackdel som dock infann sig till en början med denna propeller är att det vid tomgångsvarv framåt eller bakåt blev ett konstigt ljud från den, ett slags resonansljud som är välkänt på denna motor om man har propellrar med högre diameter över drygt 14". Dock så försvann detta efter att motorn gått över 5 timmar.
Betyg (1-10): 7,5
PROPELLER 2: Yamaha Black Steel, 13 3/4 X 21
Toppfart: 43,9 knop vid 5500 rpm
Fart vid 3500 rpm, 26,0 knop
För- och nackdelar: Denna propellertyp slirar en hel del men jag upplever ändå accelerationen som acceptabel. Dock så känns motorn ngt för svag för 21" stigning och den upplevs ha ett dovt ljud och är inte alls lika responsiv som tidigare. Farten blev heller inte särskilt mkt högre än Solas propellern vilket i mitt tycker var lite förvånande. F150:an bör varva minst 5600-5700 rpm där maxeffekten ligger, så 5500 går men är i underkant och i synnerhet med ökad belastning då varvet sjunker ytterligare. Marschfarten var helt ok, vilket gav en god bränsleförbrukning.
Betyg (1-10): 4
PROPELLER 3: Yamaha Reliance, 13 3/4 X 19
Toppfart: 44,4 knop vid 5600 rpm
Fart vid 3500 rpm, 26,0 knop
För- och nackdelar: Denna Reliance propeller är den absolut senaste modellen där man har SDS-systemet utan specialbrickan. Detta fungerar bra där växlingarna sker mjukt och fint, dock så upplever jag att den tidigare modellen med specialbricka faktiskt var ytterligare lite snällare vid växlingstillfällena... Acceleration är i vilket fall som helst helt ok och farten bättre än de hittills testade propellrarna, men ändå så hade jag högre förhoppningar om denna propeller som jag har erfarenhet av sedan tidigare. Båten borde gått lite fortare i mitt tycke... propellern har bra grepp och är inte så känslig när man trimmar ut eller gör tvära svängar. Marschfarten är också bra vilket ger låg bränsleförbrukning, egentligen är detta en bra propeller... men ändå var jag inte riktigt övertygad...
Betyg (1-10): 7,5
PROPELLER 4: Ballistic XHS, 14 3/8 x 19
Toppfart: 45,6 knop vid 5700 rpm
Fart vid 3500 rpm, 26,5 knop
För- och nackdelar: Direkt när jag började kör med båten så märktes det en markant skillnad... Högst marschfart, bra acceleration och högst toppfart. Fick upp den i 46,6 knop med i mitt tycke lite för hög medvind för att räkna med det i testet, varvid jag väljer att inte redovisa det som ett korrekt testvärde. Däremot fick jag med lätthet upp den en bra bit över 45 knop och därför blir ett hyfsat rättvist värde enligt ovan redovisat. Propellern har bra grepp och att det går att trimma högt, dock så upplever jag att den är ngt känsligare i skarpa svängar och man tvingas trimma ned ngt för att inte propellern skall kavitera. Detta är dock den enda nackdelen som jag finner med just denna propeller. När jag köpte den av Propellertrim AB så mätte Olle den till 19,5" i stigning. Jag hade även med Reliance propellern för att jämföra och den var 19".
Betyg (1-10): 8,5
SLUTSATS:

Det jag direkt kan konstatera är att Yamahas F150 är väldigt beroende av att hamna på korrekt toppvarvtal för att leverera bra. Jag upplever den som betydligt mer känslig än ex Evinrude 150 E-tec eller Mercury F150 EFI. Det finns naturligtvis många parametrar som påverkar, men att gå under 5600 rpm på just denna motor anser jag är fel. Ett tydligt bevis på detta är egentligen att jag med Solas propellern trotts 3" lägre stigning nästan får samma fart. Nej det är inte exakt samma modell av propeller, men man får en bra fingervisning om hur pass viktigt det är att motorn ligger rätt på effektkurvan. Normalt brukar en högre stigning ge bättre fart inom vissa intervall, men inte nödvändigtvis. Denna gång var Ballistic propellern snabbast, vilket som jag nämnt i tidigare test är en utav mina erfarenheter av denna modell. Det man skall ha väldigt klart för sig är att propellrar är individer och att två till synes likadana propellrar kan skilja sig åt.
Comentarios