Test av propellrar på Micore XW48sc
- lars8943
- 10 mars
- 3 min läsning
Uppdaterat: 12 mars
Årets båt till ungdomarna blev en populär och smidig liten styrpulpet av den svenska tillverkaren Micore. Detta är en populär båt i 4,5 - 5 meters klassen vilken går att transportera på EU-trailer.

Testet har utförts med tre propellrar. Två original aluminiumpropellrar, en trebladig och en fyrbladig samt en stålpropeller av fabrikat Ballistic. Ser vi till vad som står i "Honda Körfakta" så skall man komma upp i 37,3 knop under gynnsamma förhållanden med en 19-tums aluminiumpropeller och två personer ombord. Testbåten är helt ny och således utan påväxt vilket gör att man har ideala förutsättningar att få goda mätvärden.
Motorn (Honda BF80) var monterad i högsta hålet (fjärde) vilket är högre än tillverkarens rekommendation (i Honda Körfakta är den monterad i andra hålet). Dock förstår jag inte riktigt varför man inte monterar den i fjärde hålet då motorn har bra grepp i svängarna oavsett propeller. När båten levererades så hade inte återförsäljaren en 19-tums trebladig propeller i lager utan jag fick istället en 18-tummare samt en fyrbladig 19-tummare. I och med att den sistnämnda propellern har lägre diameter så blev det skillnad i fart vid låga hastigheter. Vid samma varvtal var farten exempelvis 5,5 knop med den trebladiga mot 4,7 knop med den fyrbladiga. Accelerationen var bäst med 18-tums aluminium propellern och som tvåa kom den fyrbladiga. Sist kom stålpropllern vilken har högst diameter.
Mäter vi däremot fart så blev resultaten det omvända. Stålpropellern var drygt 3 knop snabbare och nådde knappa 40 knop. Med 18-tummaren gick motorn in i varvtalsstoppet vid 6100 rpm och kan av den anledningen inte nå lika hög fart som med de andra propellrarna.
Min spontana reaktion på båtens sjöegenskaper är att den är bra för sin storlek, men jag anser att akterspegeln skulle haft en högre vinkel så att man kunde trimma in motorn lite till. Inte för att få upp båten i planing utan för att båten med den tyngre 80-hästaren hela tiden pendlar lite upp och ned med fören. Detta försvinner över ca 25 knop men i registret 15-25 knop så gör det sig påmint om inte någon är placerad i den främre delen av sittbrunnen. Detta är troligen inget problem om man har 50 - 60 hästarna som väger betydligt mindre.
Jag har mätt maxhastigheten flera gånger med gps fram och tillbaka för att undvika hastighetsavvikelse pga strömt vatten mm. Har inte sänkt varvtalet i steg om 500 varv/min från maxvarvtal, vilket jag emellanåt gör. Det är endast jag som varit i båten samt att samtlig extrautrustning låg i, vilken jag uppskattar har en totalvikt om ca 20 kg.
Så till testresultaten;
Vindförhållanden: 3 - 4 m/sek
Signifikant våghöjd: < 0,3 m
Lufttemperatur: ca 22 grader Celsius
Havstemperatur: 19 grader Celcius
Propellerfabrikat | Fart i kn – maxvarv (rpm) | Betyg (1-10) |
Honda 13,25 x 18 | 36,5 (6100)* | 9 |
Honda 12,5 x 19 | 38,1 (6000) | 8 |
Ballistic 13 1/2 x 19 | 39,6 (6000) | 8 |
*Motorn går in i varvtalsspärren
Slutsats:
Under sommaren använde vi båten mestadels till dagsturer i skärgården samt vattenlek. Ungefär 80% av tiden användes den trebladiga propellern som gav bäst acceleration. Ibland var vi fem i båten eller så åktes det vattenskidor och då passade den bäst.
Stålpropellern ger högst fart och lägst bränsleförbrukning oavsett varvtal men skillnaden mellan de tre propellrarna är blygsam och inget som är en "deal-breaker".
Greppet med samtliga propellrar är väldigt bra och man kan svänga skarpt utan att vara för flitig med trimknappen. Den fyrbladiga propellern har trotts lägst diameter ändå bättre grepp än de två trebladiga, men skillnaden är inte heller här avgörande.
Nja... att kosta på en stålpropeller kan vara kul men på denna båt ändras faktiskt inte egenskaperna särskilt mycket. Ibland kan man vilja ha bättre grepp för att få båten att "lyfta" ur vattnet, särskilt med förskeppet. På denna båt spelar det inte så stor roll och i farter närmre 40 knop så går den fortfarande tryggt utan vobbel. Gemene man gör bäst i att välja en original aluminiumpropeller med 19 tums stigning. Stålpropeller väljer bara de som är lite "nördiga".
En fråga som osökt dyker upp är om en 80-hästare verkligen är nödvändig på denna båt som faktiskt oftast säljs med en 60:a? Det beror helt på hur du skall använda båten och hur många som normalt följer med. Är det vattenskidåkning som gäller så skulle jag säga att 50 - 60 hk är för slött, särskilt för större ungdomar eller vuxna. Det tar för lång tid att komma upp helt enkelt. Åker man ofta med många vuxna i den så är svaret också "ja" till en 80:a och här tycker jag faktiskt att den 18-tums propeller som vi hade var perfekt. Enda fördelen med en lägre motorstyrka är inköpspris och eventuellt bränsleförbrukning, men elasticiteten är överlägsen med en större motor vilket jag anser avgör i det långa loppet.
Comments