Test av Silver Eagle 640 BRX
- Lars Liljeholm
- 1 feb. 2024
- 2 min läsning
Uppdaterat: 11 mars

En av mina favoritbåtar genom åren har varit en Silver Eagle helt i aluminium som var väldigt lättskött. Köpte den ny med en i mitt tycke formidabel motor, Mercury F200 Pro XS med V8:a. Vilken motor… sanslös acceleration på denna båt och var nästan i klass med en vattenskoter.
Prestandamässigt var den snabb och kom upp i 50 knop utan vidare men då började sakteliga tendens till vobbling att förekomma. Interiörsmässigt är den spartansk och mer anpassade för sportfiskare än familjen som vill ha solbädd och bekvämligheter ombord. Den vanliga Silver Eagle med glasfiberinredning är betydligt trevligare i nästan alla aspekter gällande komfort men inte om man vill slippa båtbestyr som att putsa och polera.
Sjöegenskaperna är riktigt bra och precis likt Falcon BR7 saknar den steglister. Silvern går mjukt och behagligt och är ca 200 kg lättare än exempelvis ovan nämnd båtmodell. Det gör att den upplevs lite sportigare och livligare, dock måste tilläggas att motorn i aktern med sitt vridmoment gör att denna båt känns som löjligt lätt och busig. En god vän till mig har en likadan Silver Eagle men med den vanliga Mercury F150:an och det känns som en helt annan båt att köra. Sävligheten infinner sig och de sportiga egenskaperna har bitvis försvunnit.
Integration av samtliga motordata i GPS-plottern från Raymarine uppskattas och en bra överblick från förarplatsen samt gott vindskydd gör detta till en bekväm båt att framföra. Akterut är det stora ytor där man kan stå och fiska och för att komma ut till friborden går de yttre platsernas sitsar att fälla ned på ett smidigt sätt. Som tillval finns två extra stolar som monteras bakom de två standardstolarna, således har man fyra bekväma sittplatser. Nackdelen är att durkyta försvinner och vi som har en stor hund fick prioritera bort de två extrastolarna helt enkelt. Dynsatsen till både för och akter är i minsta laget och ger lite halvdant stöd, inget fel på kvalitén men alldeles för små till ytan.
Till vattensport var Silvern förträfflig och väldigt praktisk. Dock fick jag hålla igen på gasen vid start då vattenskidåkning var på agendan. En vattenskidåkare av ”normal kaliber” orkar ej hålla sig kvar i handtaget vid fullt gaspådrag, så lite varsam hantering av det elektriska gasreglaget var nödvändig.
När säsongen var slut (i början av december för min del) och det var dags för vinterförvaring så uppskattade jag denna båt särskilt med minimalt arbete. Plockade ur all utrustning inklusive stolar och servade motorn på auktoriserad verkstad. Sedan ställde jag bara upp den och lät den stå till våren. Täckte den inte överhuvudtaget utan snö och regn fick falla ned i båten obehindrat. När våren äntligen kom så fick högtryckstvätten göra lite nytta och sedan var båten klar för att möta Östersjön igen.
Slutklämmen på denna skrivelse är att en sån här båt köps av någon som är bekväm och inte vill ha för mkt terapi av att göra en båt i ordning utan uppskattar att vara på sjön under en längre tid av året. Familjer som önskar fler bekvämligheter skall nog kolla på ett mer praktiskt alternativ. Bästa motorvalet på denna båt är Mercurys vanliga F200:a som är en V6:a. Inte lika brutal acceleration men absolut tillräcklig prestandamässigt på denna båt och den är dessutom billigare samt tystare än V8:an.
Comments